3. Viite formaat


APA stiilis on viited struktureeritud nelja peamise positsiooni alusel: A, B, C, ja D. See peatükk selgitab iga positsiooni vormindamist, tuues esile erinevused raamatute ja ajakirjade vahel vajadusel. Kirjavahemärgid on värvilised, et rõhutada nende paigutuse tähtsust.

 


 

Autor (Positsioon A: "Kes?"):
  • Vorming: Perekonnanimi, Eesnime esitäht. Keskmine esitäht (kui on olemas), millele järgneb punkt. Kui ajakirja artiklil on mitu autorit, loetlege need komadega eraldatult, kasutades enne viimase autori nime "&".

- Näide:

Sapolsky, R. M.

Schaefer, N. K., & Shapiro, B.

 


 

Kuupäev (Positsioon B: "Millal?"):

Raamatute vorming: (Avaldamise aasta), sulgudes ja millele järgneb punkt.

- Raamatu näide:

(2017).

Ajakirjade vorming: (Aasta, Kuupäev), sulgudes. Sellele järgneb punkt.

- Ajakirja näide:

(2019, 6. september).

 


 

Pealkiri (Positsioon C: "Mis?"):

Raamatute jaoks: Raamatu pealkiri. Raamatu pealkiri on kursiivis. Ainult pealkirja esimene sõna, alapealkirja esimene sõna ja kõik isikunimed algavad suure algustähega. Järgneb punkt.

- Raamatu näide:

Behave: The biology of humans at our best and worst.

Ajakirjade jaoks: Artikli pealkiri. Esimene sõna ja kõik isikunimed algavad suure algustähega. Artikli pealkiri ei ole kursiivis. Järgneb punkt.

- Ajakirja näide:

New middle chapter in the story of human evolution.

 


 

Väljaandja või Allikas (Positsioon D: "Kus?"):

Raamatute jaoks: Väljaandja nimi. Järgneb punkt.

- Raamatu äide:

Penguin Books.

Ajakirjade jaoks: Ajakirja pealkiri.  Seejärel aastakäigu või seeria number (väljaande number), millele järgneb lehekülgede vahemik. Ainult ajakirja pealkiri ja seeria või aastakäigu number on kursiivis. Väljaande number on sulgudes ja pole kursiivis. Lehekülgede vahemiku järel on punkt (siin ei kasutata lk lühendit). Kui URL on saadaval, lisage see lõppu. Ärge kunagi lisage URL-i järel punkti. Veebiaadress (URL) võib sisaldada linki (kuid see pole kohustuslik). Oluline on järgida järjekindlalt sama URL-vormingu stiili  kogu dokumendis.  

- Ajakirja näide:

Science, 365(6457), 981982. https://doi.org/10.1126/science.aay3550

 


Järgmine -> Tulemus