5. Tekstisisene viide

Tekstis viited peavad sisaldama autori(te) perekonnanime ja avaldamise aastat (kuupäeva).

Tekstisisesed viited pakuvad lühikest viidet teie töö kehas, et juhendada lugejat täieliku viite juurde teie allikate loendis. Formaat varieerub veidi raamatute ja ajakirjade vahel ning paigutus võib muutuda sõltuvalt teie lause narratiivsest voolust.

Tekstis viitamine sõltub otseselt täielikust allika kirjeldusest allikate loendis. Seetõttu on alati soovitatav luua kõigepealt korralik viide allikate loendis. Tekstisisestes viidetes kasutatakse seejärel autorite nimesid ja aastat täpselt nii, nagu need allikate loendis ilmuvad.

 


 

Raamat, üks autor

Raamatute puhul on tekstisisene viitevorming järgmine: 
(Autori perekonnanimi, Avaldamise aasta)

 

Näite allikas: Sapolsky, R. M. (2017). Behave: The biology of humans at our best and worst. Penguin Books.

 

- Näited:

1. Lause lõpus:

Inimese evolutsiooni käigus on selgunud, et käitumist mõjutavad paljud bioloogilised tegurid, nii sisemised kui ka välised (Sapolsky, 2017).

 

2. Otsene tsitaat:

Nagu Sapolsky (2017) tabavalt märgib, "the brain is a complex organ that regulates our actions and reactions" (lk. 45).

 

3. Otsene tsitaat tõlkega:

Nagu Sapolsky (2017) tabavalt märgib, "the brain is a complex organ that regulates our actions and reactions" [aju on keeruline organ, mis reguleerib meie tegevusi ja reaktsioone] (lk. 45).

 

4. Jutustavalt lause keskel:

Ulatusliku uurimistöö põhjal esitab Sapolsky (2017) veenvaid argumente, et meie tegevused ja otsused kujundatakse geneetika, keskkonnaärrituste ja individuaalsete elukogemuste harmoonilise koosmõju poolt. 

 


 

Ajakiri, kaks autorit

Ajakirjaartiklite puhul on tekstisisene viitevorming järgmine: 
(Autori perekonnanimi & Autori perekonnanimi, Avaldamise aasta)
Kahe autori vahel kasutatakse "&" sümbolit lause lõpus ja mitte jutustavalt lause keskel:

Näite allikas: Schaefer, N. K., & Shapiro, B. (2019, September 6). New middle chapter in the story of human evolution. Science, 365(6457), 981–982. https://doi.org/10.1126/science.aay3550

- Näited:

1. Lause lõpus:

Uute arheoloogiliste leidude ilmnemisel on meie arusaam inimese evolutsioonist rikastunud, paljastades keerukama peatüki kui varem usuti (Schaefer & Shapiro, 2019).

 

2. Otsene tsitaat:

Rõhutades oma uurimistöö sügavust, märkisid Schaefer ja Shapiro, et "the early human societies were more complex than previously thought" (Schaefer & Shapiro, 2019, lk. 981).

 

3. Otsene tsitaat tõlkega:

Rõhutades oma uurimistöö sügavust, märkisid Schaefer ja Shapiro, et "the early human societies were more complex than previously thought" [varased inimühiskonnad olid keerukamad kui varem arvati] (Schaefer & Shapiro, 2019, lk. 981).

 

4. Jutustavalt lause keskel:

2019. aasta murrangulises artiklis sukelduvad Schaefer ja Shapiro inimese evolutsiooni keerukustesse, heites valgust varaste inimühiskondade mitmekülgsele olemusele ja nende edusammudele.

 


 

Raamat, kolm või enam autorit (toimetajat)

Kolme või enama autoriga raamatute puhul on tekstisisene viitevorming järgmine: 
(Esimene autori perekonnanimi et al., Avaldamise aasta)
Pärast jt. kasutage nii punkti kui ka koma.

Näite allikas: Harris, K. R., Graham, S., & Urdan T. (Toimetajad). (2012). APA educational psychology handbook (Vols 1–3). American Psychological Association.

- Näited:

1. Lause lõpus:

Akadeemilises maailmas seisab APA hariduspsühholoogia käsiraamat tunnistajana hariduspsühholoogia valdkonna laiaulatuslikule ja mitmekesisele teadmisele (Harris et al., 2012).

 

2. Otsene tsitaat:

Rõhutades teema sügavust ja laiust, märgivad toimetajad, et "educational psychology is a multifaceted discipline that requires a holistic approach" (Harris et al., 2012, lk. 23).

 

3. Otsene tsitaat tõlkega:

Rõhutades teema sügavust ja laiust, märgivad toimetajad, et "educational psychology is a multifaceted discipline that requires a holistic approach" [hariduspsühholoogia on mitmekülgne distsipliin, mis nõuab terviklikku lähenemist] (Harris et al., 2012, lk. 23).

 

4. Jutustavalt lause keskel:

Nagu Harris et al. (2012) oma põhjalikus käsiraamatus selgitavad, nõuab hariduspsühholoogia uurimine sügavat mõistmist paljudest teguritest, mis mõjutavad haridustulemusi, alates kognitiivsetest protsessidest kuni keskkonnamõjudeni.

 


Järgmine --> Lisalugemist